Nalewka z derenia. Dereniówka
Dojrzałe i zdrowe owoce derenia jadalnego myjemy i osuszamy, a następnie żmudnie nakłuwamy każdy owoc grubą igłą. Nudna i monotonna robota ;-).
Przepis na nalewkę z derenia
5 kg derenia zalewamy 5 litrami 60% alkoholu. Odstawiamy na parapet na 6 tygodni. Co kilka dni mieszamy. Po 6 tygodniach zlewamy nalew i zasypujemy owoce cukrem. Tutaj znowu ilość cukru zależy od Waszego gustu i smaku. Dla osób lubiących delektować się bardziej wytrawną nalewką, proponuję nie więcej niż 1,0 - 1,5 kg cukru na tę ilość ingrediencji. Dla miłośników likierów proponuję zasypanie owoców nawet 2 -2,5 kg cukru.
Zasypane owoce wędrują znowu na parapet i proszą się znowu o częste mieszanie, aż do rozpuszczenia cukru. Teraz nie pozostaje nic innego jak zlanie powstałego syropu i połączenie go z pierwszym nalewem.
Po kilku dniach "przegryzania" przelewamy dereniówkę do butelek i chowamy na minimum 2 lata do piwnicy.
Nalewka absolutnie rewelacyjna. Gdybym nie darzył bezwarunkową miłością "nalewki zpigwowca" - to właśnie dereniówka byłaby tą "pierwszą".
Życzę smacznego.