601 220 638
0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
0
Start Pigwowiec w kuchniNalewka z aronii z listkami wiśni
Pigwowiec w kuchni

Nalewka z aronii z listkami wiśni

Aronia (Aronia melanocarpa) - uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie - za bombę witaminową.
Składniki owoce aronii liście wiśni cukier kwasek cytrynowy alkohol 70%

Nalewkę z aronii sposób przygotowania:

2kg umytych i osuszonych owoców aronii wrzucamy do garnka, dodajemy 30 listków wiśni ( warto sobie zrobić zapas tych liści zrywając je latem i zamrażając) następnie zalewamy  2,5 l wody.

Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy powoli przez 30 minut.

Cedzimy tę "zupę" i otrzymujemy gorący sok do którego dodajemy 0,7 - 1kg cukru i 20 gram kwasku cytrynowego. Porządnie to mieszamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, dodajemy 2,5 litra 70% alkoholu, mieszamy i przelewamy do butelek.

Teraz tylko 2 lata oczekiwania i możemy się delektować wspaniałym smakiem tej rewelacyjnej nalewki z aronii :-)

Właściwości aronii

Aronia (Aronia melanocarpa) - uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie - za bombę witaminową. Aronia zawiera duże ilości witamin C, B1, B2, B6, E, składników mineralnych, antyutleniaczy i mikroelementów. Jest także jedynym tak doskonałym źródłem witaminy PP. Jej owoce mają także działanie odżywcze i antytoksyczne. Obecność kwasu chlorogenowego, który spowalnia absorbcję glukozy, sprawia, że aronia zalecana jet dla diabetyków.

Wyciąg z aronii skutecznie reguluje nadciśnienie tętnicze, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w ściankach tętnic oraz chroni przed chorobami serca. Spadek ciśnienia krwi notowano już po sześciu tygodniach terapii wyciągami z aronii w badaniach w Pomorskiej Akademii Medycznej i Klinice Kardiologii AM w Warszawie.

Aronia zmniejsza stany zapalne drobnych naczyń krwionośnych. Owoce i sok, oraz przetwory z aronii zapobiegają miażdżycy i chronią organizm przed nowotworami. Spożywanie tego owocu to same plusy : obecność antocyjanów opóźnia proces starzenia, usprawnia przemianę materii i poprawia gospodarkę tłuszczami, uodparnia skórę na szkodliwe działanie słonecznych promieni UV. Jednym słowem stosowana powinna być w szeroko pojętej profilaktyce wielu chorób, w szczególności tzw. chorób cywilizacyjnych.

Regularne spożywanie poprawia pamięć i procesy uczenia się. Sok z aronii to naturalny eliksir młodości, który zapobiega powstawaniu wolnych rodników, które uznawane są za główną przyczynę starzenia sie organizmu.

Wstecz