Dżem z pigwowca z jabłkami
Przepis na dżem z pigwowca i jabłek
Proporcje to oczywiście kwestia Waszego gustu i smaku. Ja robię to w sposób następujący:
Do produkcji syropu użyłem 1 kg owoców pigwowca i 1 kg cukru. Po 2 dniach zlałem syrop, a odsączone owoce wykorzystałem do produkcji dżemu.
1 kg obranych pokrojonych drobno jabłek gotuję w takiej ilości wody, aby były lekko przykryte. Jak będą miękkie - odlewam kompot i tym kompotem zalewam pocięte w plasterki owoce pigwowca. Teraz duszę te owoce do miękkości co musi trochę potrwać, gdyż są bardzo twarde, po czym dorzucam miękkie jabłka i duszę na małym ogniu do osiągnięcia konsystencji dżemu. Powinniście się zmieścić w 2 godzinach pracy.
W trakcie duszenia będzie konieczne dolewanie wrzątku, gdyż owoce pigwowca zawierają bardzo dużo pektyn i bardzo szybko gęstnieją. Po uzyskaniu zadawalającej Was konsystencji przekładamy dżem do wyparzonych słoików.
Dżem z pigwowca i jabłek sprawdza się rewelacyjne jako dodatek do pieczonej gęsi lub kaczki, z godnością zastępuje żurawinę.
Smacznego.