Syrop z pigwowca
Prawdopodobnie najsmaczniejszy syrop na tym padole łez. Nie ma słów, żeby opisać jego smak i aromat. To po prostu trzeba zrobić i pić - wtedy żadne jesienno-zimowe przeziębienie Was nie ruszy. Mega skondensowana dawka witaminy C w najlepszym wydaniu. A przepis jest dziecinnie prosty.
- owoce pigwowca
- cukier
Przepis na syrop z pigwowca
Bierzemy 1kg obranych, pozbawionych gniazd nasiennych i drobno pokrojonych owoców pigwowca. Wsypujemy je do 2 litrowego słoja przesypując 0,7 - 1 kg cukru, tak, by owoce były solidnie "opatulone" cukrem.
Zakręcamy słoik i odstawiamy na parapet okienny na 2 do 3 dni. Otrzymacie niewiarygodną ilość syropu z pigwowca. Nie mogę się nadziwić w jaki sposób tak twarde i kwaśne owoce oddają tak dużo soku. Ja go nie pasteryzuję - rozlewam do wyparzonych wrzątkiem butelek i chowam do lodówki.
Syrop z pigwowca - zastosowanie
Syrop z pigwowca używamy do herbaty - dodaję od 2 do 5 łyżeczek na szklankę, lub robię z niego napój - wystarczy rozcieńczyć z wodą w proporcji około 5:1.
Dla mnie to najprostszy i zarazem najlepszy pomysł co zrobić z owocami pigwowca. Hmmmm..... oczywiście zaraz po najlepszym płynie na ziemi o nazwie " nalewka z pigwowca".
Zatem syrop z pigwowca to wyśmienity dodatek do herbaty. Według dobrze poinformowanych żródeł nie ma również nic lepszego na kaca niż syrop z pigwowca z wodą - megagigantyczna dawka uzdrawiającej i stawiającej na nogi witaminy C. Dowiodły tego wielokrotne, wyczerpujące, pełne poświęcenia i i żmudne badania naukowe studentów łódzkiej Wojskowej Akademii Medycznej i łódzkiej Filmówki ;-).
P.S.
Oczywiście nie wyrzucacie resztek owoców pigwowca po zlaniu syropu. Zalewacie je ok. 60% alkoholem powstałym ze mieszania wódki i spirytusu w proporcji 1:1 i po 2-3 tygodniach codziennego mieszania delektujecie się wytworną nalewką pigwową, a właściwie - nalewką pigwowcową.
Filmik z instrukcją jak zrobić przepyszny syrop z pigwowca.
Bardzo prosty sposób na uzyskanie najlepszego syropu pod słońcem, czyli syropu z pigwowca japońskiego.