Nalewka imbirowa
Sposób przyrządzenia nalewki imbirowej
Obieramy ze skórki 250 g korzenia imbiru. Tniemy go na drobne plasterki. Wrzucamy do słoja.
Sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy 2 cytryny. Obieramy bardzo cieniutko skórkę, możemy także ją zetrzeć na drobniutkiej tarce. Dodajemy startą skórkę do imbiru. Wyciskamy sok z tych 2 cytryn - dodajemy do słoja. Teraz rozpuszczamy 300 g miodu lipowego w 0.5 l ciepłej wody i wlewamy do słoja.
Na samym końcu do tych składników wlewamy 1 litr 70% alkoholu. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce i pamiętamy by codziennie tym koktajlem zamieszać.
Ja po 2 - 3 tygodniach zlewam nalew, pozwalam by się wyklarował i przelewam do butelek.
Jak tylko przychodzą jesienne słoty - zaczynam się delektować. Nie choruję na grypę i nie mam przeziębień od czasu gdy zacząłem robić imbirówkę. Przypadek?
Smacznego.