601 220 638
0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
0
Start Pigwowiec w kuchniNalewka imbirowa
Pigwowiec w kuchni

Nalewka imbirowa

Tę nalewkę możemy wykonać o każdej porze roku, bo potrzebne składniki, czyli imbir, cytrynę i miód mamy pod ręką przez cały rok.Oczywiście najlepiej smakuje późną jesienią i zimą, więc powinniśmy się zaopatrzyć w odpowiednie zapasy już latem. Wspaniale rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem.Ja nigdy nie leżakuję imbirówki latami, wypijam ją w tym samym sezonie.
Składniki korzeń imbiru cytryna miód alkohol 70%

Sposób przyrządzenia nalewki imbirowej

Obieramy ze skórki 250 g korzenia imbiru. Tniemy go na drobne plasterki. Wrzucamy do słoja.

Sparzamy wrzątkiem i dokładnie myjemy 2 cytryny. Obieramy bardzo cieniutko skórkę, możemy także ją zetrzeć na drobniutkiej tarce. Dodajemy startą skórkę do imbiru. Wyciskamy sok z tych 2 cytryn - dodajemy do słoja. Teraz rozpuszczamy 300 g miodu lipowego w 0.5 l ciepłej wody i wlewamy do słoja.

Na samym końcu do tych składników wlewamy 1 litr 70% alkoholu. Odstawiamy w ciemne, ciepłe miejsce i pamiętamy by codziennie tym koktajlem zamieszać.

Ja po 2 - 3 tygodniach zlewam nalew, pozwalam by się wyklarował i przelewam do butelek.

Jak tylko przychodzą jesienne słoty - zaczynam się delektować. Nie choruję na grypę i nie mam przeziębień od czasu gdy zacząłem robić imbirówkę. Przypadek?

Smacznego.

Wstecz