0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
601 220 638

Pigwowiec w kuchni

Najprostsza nalewka z pigwowca
Najprostsza nalewka z pigwowca

Ma niewiarygodny aromat i smak, jest jednocześnie kwaśna i słodka, a słońce w niej zaklęte daje nam ciepło niepojęte. Jak się godnie zestarzeje ma przepiękny bursztynowy kolor i staje się z wiekiem coraz lepsza.

Więcej
Syrop z pigwowca
Syrop z pigwowca

Prawdopodobnie najsmaczniejszy syrop na tym padole łez. Nie ma słów, żeby opisać jego smak i aromat. To po prostu trzeba zrobić i pić - wtedy żadne jesienno-zimowe przeziębienie Was nie ruszy. Mega skondensowana dawka witaminy C w najlepszym wydaniu. A przepis jest dziecinnie prosty.

Więcej
Dżem z pigwowca z jabłkami
Dżem z pigwowca z jabłkami

Dżem z owoców pigwowca to dobry sposób na wykorzystanie pozbawionych soku resztek z produkcji syropu.
Po zlaniu syropu pozostają nam pokurczone, odsączone fragmenty owoców pigwowca z których po dodaniu jabłek powstanie wspaniały dżem.
Zatem do rzeczy.

Więcej
Nalewka z rokitnika

To bardzo mało popularna u nas nalewka, natomiast roślina z której ją otrzymujemy jest bardzo powszechna.

Więcej
Nalewka imbirowa

Tę nalewkę możemy wykonać o każdej porze roku, bo potrzebne składniki, czyli imbir, cytrynę i miód mamy pod ręką przez cały rok.
Oczywiście najlepiej smakuje późną jesienią i zimą, więc powinniśmy się zaopatrzyć w odpowiednie zapasy już latem. Wspaniale rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem.
Ja nigdy nie leżakuję imbirówki latami, wypijam ją w tym samym sezonie.

Więcej

Przetwory z pigwowca

Dlaczego warto jeść przetwory z pigwowca?
Ponieważ owoce pigwowca charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego oraz związków fenolowych. Dzięki tym substancjom ma wysoką aktywność antyoksydacyjną. Zawartość witaminy C wynosi od 55 do 100mg/100g owoców. W soku z pigwowca zawartość witaminy C wynosi ok. 60mg na 100ml soku. W owocach pigwowca japońskiego jest 20 różnych związków fenolowych. Również wysoka jest zawartość składników mineralnych : żelaza i molibdenu, magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu. Jest to wyjątkowo zdrowy owoc, zatem wszelkie przetwory z pigwowca to doskonała prozdrowotna żywność. Nie ma nic smaczniejszego niż  kandyzowane owoce pigwowca czy dżem z pigwowca, a z przeziębieniem nic nie walczy skuteczniej niż syrop z pigwowca.

 

Nalewki

Nalewka z pigwowca to "pigwowcówka". Nalewka z pigwy to "pigwówka". Oczywiście nalewki z pigwowca japońskiego są zdecydowanie bardziej aromatyczne, bardziej szlachetne w smaku od nalewek z pigwy. Pamiętajmy, żeby do wykonania nalewek używać dojrzałych, zdrowych, wybarwionych owoców. Nie potrzeba "sparzać" ich wrzątkiem jak owoce cytryny, ponieważ nie zawierają na skórce żadnych szkodliwych substancji. Pigwowce są odporne na choroby i szkodniki, zatem nie potrzebują oprysków chemicznych. Są z natury "eko".

Produkcja nalewek w Polsce, a właściwie ich "tworzenie", to zajęcie dla pasjonatów i hobbystów. Tak jak każda gospodyni domowa tworzy swój unikalny bigos lub rosół, tak każdy "nalewkarz" tworzy swoją niepowtarzalną, unikalną nalewkę. Jest tak wiele czynników składających się na smak nalewek, że prawdopodobnie nie ma dwóch jednakowych butelek. Odmiana i stopień dojrzałości owoców, termin nastawu, moc używanego alkoholu i źródło jego pochodzenia, jakość cukru, rodzaj miodu, ilość użytych dodatków aromatyzujących, jakość używanej wody - olbrzymia ilość zmiennych. Dlatego tak ważne jest eksperymentowanie, szukanie najlepszych składników, proporcji, czasu tworzenia i leżakowania.
Wszystkich, którzy jeszcze nie zarazili się tym wspaniałym hobby - serdecznie zachęcam do pracy.