Pigwowiec w kuchni
Przetwory z pigwowca
Dlaczego warto jeść przetwory z pigwowca?
Ponieważ owoce pigwowca charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego oraz związków fenolowych. Dzięki tym substancjom ma wysoką aktywność antyoksydacyjną. Zawartość witaminy C wynosi od 55 do 100mg/100g owoców. W soku z pigwowca zawartość witaminy C wynosi ok. 60mg na 100ml soku. W owocach pigwowca japońskiego jest 20 różnych związków fenolowych. Również wysoka jest zawartość składników mineralnych : żelaza i molibdenu, magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu. Jest to wyjątkowo zdrowy owoc, zatem wszelkie przetwory z pigwowca to doskonała prozdrowotna żywność. Nie ma nic smaczniejszego niż kandyzowane owoce pigwowca czy dżem z pigwowca, a z przeziębieniem nic nie walczy skuteczniej niż syrop z pigwowca.
Nalewki
Nalewka z pigwowca to "pigwowcówka". Nalewka z pigwy to "pigwówka". Oczywiście nalewki z pigwowca japońskiego są zdecydowanie bardziej aromatyczne, bardziej szlachetne w smaku od nalewek z pigwy. Pamiętajmy, żeby do wykonania nalewek używać dojrzałych, zdrowych, wybarwionych owoców. Nie potrzeba "sparzać" ich wrzątkiem jak owoce cytryny, ponieważ nie zawierają na skórce żadnych szkodliwych substancji. Pigwowce są odporne na choroby i szkodniki, zatem nie potrzebują oprysków chemicznych. Są z natury "eko".
Produkcja nalewek w Polsce, a właściwie ich "tworzenie", to zajęcie dla pasjonatów i hobbystów. Tak jak każda gospodyni domowa tworzy swój unikalny bigos lub rosół, tak każdy "nalewkarz" tworzy swoją niepowtarzalną, unikalną nalewkę. Jest tak wiele czynników składających się na smak nalewek, że prawdopodobnie nie ma dwóch jednakowych butelek. Odmiana i stopień dojrzałości owoców, termin nastawu, moc używanego alkoholu i źródło jego pochodzenia, jakość cukru, rodzaj miodu, ilość użytych dodatków aromatyzujących, jakość używanej wody - olbrzymia ilość zmiennych. Dlatego tak ważne jest eksperymentowanie, szukanie najlepszych składników, proporcji, czasu tworzenia i leżakowania.
Wszystkich, którzy jeszcze nie zarazili się tym wspaniałym hobby - serdecznie zachęcam do pracy.