601 220 638
0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
0

Pigwowiec w kuchni

Najprostsza nalewka z pigwowca
Najprostsza nalewka z pigwowca
Ma niewiarygodny aromat i smak, jest jednocześnie kwaśna i słodka, a słońce w niej zaklęte daje nam ciepło niepojęte. Jak się godnie zestarzeje ma przepiękny bursztynowy kolor i staje się z wiekiem coraz lepsza.
Szczegóły
Nalewka z pigwowca z delikatną nutą pomarańczy
Nalewka z pigwowca z delikatną nutą pomarańczy
Najprostsza nalewka z pigwowca wzbogacona "delikatną nutą pomarańczy".
Szczegóły
Nalewka z pigwowca z dziką różą
Nalewka z pigwowca z dziką różą
Modyfikacja nalewki z pigwowca z dodatkiem owoców dzikiej róży.
Szczegóły
Pestkówka z nasion pigwowca
Nalewka z pestek pigwowca japońskiego.
Szczegóły
Syrop z pigwowca
Syrop z pigwowca
Prawdopodobnie najsmaczniejszy syrop na tym padole łez. Nie ma słów, żeby opisać jego smak i aromat. To po prostu trzeba zrobić i pić - wtedy żadne jesienno-zimowe przeziębienie Was nie ruszy. Mega skondensowana dawka witaminy C w najlepszym wydaniu. A przepis jest dziecinnie prosty.
Szczegóły
Dżem z pigwowca z jabłkami
Dżem z pigwowca z jabłkami
Dżem z owoców pigwowca to dobry sposób na wykorzystanie pozbawionych soku resztek z produkcji syropu.Po zlaniu syropu pozostają nam pokurczone, odsączone fragmenty owoców pigwowca z których po dodaniu jabłek powstanie wspaniały dżem.Zatem do rzeczy.
Szczegóły
Nalewka z rokitnika
To bardzo mało popularna u nas nalewka, natomiast roślina z której ją otrzymujemy jest bardzo powszechna.
Szczegóły
Nalewka z aronii z listkami wiśni
Aronia (Aronia melanocarpa) - uważana jest za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie - za bombę witaminową.
Szczegóły
Nalewka z derenia. Dereniówka
Dereniówka - "królowa" polskich nalewek. Wybitny smak, niezwykle łagodny i miękki. Przepiękny kolor.
Szczegóły
Nalewka z tarniny. Tarninówka
Stworzenie tej niezwykle aromatycznej, "tęgiej", szlachetnej nalewki wymaga takich samych zabiegów jak produkcja większości nalewek.
Szczegóły
Nalewka imbirowa
Tę nalewkę możemy wykonać o każdej porze roku, bo potrzebne składniki, czyli imbir, cytrynę i miód mamy pod ręką przez cały rok.Oczywiście najlepiej smakuje późną jesienią i zimą, więc powinniśmy się zaopatrzyć w odpowiednie zapasy już latem. Wspaniale rozgrzewa i chroni przed przeziębieniem.Ja nigdy nie leżakuję imbirówki latami, wypijam ją w tym samym sezonie.
Szczegóły

Przetwory z pigwowca

Dlaczego warto jeść przetwory z pigwowca?
Ponieważ owoce pigwowca charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego oraz związków fenolowych. Dzięki tym substancjom ma wysoką aktywność antyoksydacyjną. Zawartość witaminy C wynosi od 55 do 100mg/100g owoców. W soku z pigwowca zawartość witaminy C wynosi ok. 60mg na 100ml soku. W owocach pigwowca japońskiego jest 20 różnych związków fenolowych. Również wysoka jest zawartość składników mineralnych : żelaza i molibdenu, magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu. Jest to wyjątkowo zdrowy owoc, zatem wszelkie przetwory z pigwowca to doskonała prozdrowotna żywność. Nie ma nic smaczniejszego niż  kandyzowane owoce pigwowca czy dżem z pigwowca, a z przeziębieniem nic nie walczy skuteczniej niż syrop z pigwowca.

 

Nalewki

Nalewka z pigwowca to "pigwowcówka". Nalewka z pigwy to "pigwówka". Oczywiście nalewki z pigwowca japońskiego są zdecydowanie bardziej aromatyczne, bardziej szlachetne w smaku od nalewek z pigwy. Pamiętajmy, żeby do wykonania nalewek używać dojrzałych, zdrowych, wybarwionych owoców. Nie potrzeba "sparzać" ich wrzątkiem jak owoce cytryny, ponieważ nie zawierają na skórce żadnych szkodliwych substancji. Pigwowce są odporne na choroby i szkodniki, zatem nie potrzebują oprysków chemicznych. Są z natury "eko".

Produkcja nalewek w Polsce, a właściwie ich "tworzenie", to zajęcie dla pasjonatów i hobbystów. Tak jak każda gospodyni domowa tworzy swój unikalny bigos lub rosół, tak każdy "nalewkarz" tworzy swoją niepowtarzalną, unikalną nalewkę. Jest tak wiele czynników składających się na smak nalewek, że prawdopodobnie nie ma dwóch jednakowych butelek. Odmiana i stopień dojrzałości owoców, termin nastawu, moc używanego alkoholu i źródło jego pochodzenia, jakość cukru, rodzaj miodu, ilość użytych dodatków aromatyzujących, jakość używanej wody - olbrzymia ilość zmiennych. Dlatego tak ważne jest eksperymentowanie, szukanie najlepszych składników, proporcji, czasu tworzenia i leżakowania.
Wszystkich, którzy jeszcze nie zarazili się tym wspaniałym hobby - serdecznie zachęcam do pracy.