Owoce pigwowca o średnicy powyżej 5 cm.
Moje owoce pigwowca są bardzo duże. Uprawiam licencjonowane odmiany o dużych owocach, poza tym sortuję je ręcznie i do sprzedaży w tej cenie trafiają tylko te, które mają powyżej 5 cm średnicy, co bardzo ułatwia krojenie i usuwanie gniazd nasiennych ( każdy, kto je przetwarza, wie jak żmudne jest krojenie malutkich owoców i jak dużo jest z nich odpadów - z moich owoców otrzymacie tylko ok. 10% odpadów, z owoców wyhodowanych z siewek - nawet 30% ). Uprawiam profesjonalnie wielkoowocowe odmiany pigwowca. Plantacja jest ściółkowana agrotkaniną i nawadniana. Pigwowiec " z natury" nie potrzebuje ochrony chemicznej, ponieważ nie atakują go z reguły żadne szkodniki ani choroby. Jest z natury "eko". Dlatego owoce nie wyglądają tak jak jabłka czy pomidory w sklepach, których nazwa zaczyna się na B lub L. Każdy owoc jest inny, ma inny kształt ( często są zdeformowane) i kolor, czasami są uszkodzone przez wiosenne przymrozki, grad, robaczki, osy, uderzenia podczas zbioru i pakowania. Nie są opryskiwane chemią, nie są myte, nie są woskowane, nie są poddawane tym wszystkim zabiegom, dzięki którym owoce na półkach sklepowych sieci wyglądaja tak jak wyglądają. Pigwowiec japoński jest owocem dla świadomego jego warunków uprawy konsumenta. Moje owoce nie są piękne - są naturalne. Plantacja jest odchwaszczana ręcznie, dzięki czemu owoce nie zawierają resztek osławionego glifosatu. Bardzo pracochłonny sposób uprawy naszych owoców oraz ich przetwarzanie na zasadach Rolniczego Handlu Detalicznego powoduje to, że to jedne z najdroższych owoców na rynku. Jednak ten, kto poznał zalety owoców pigwowca japońskiego wie, że są tego jak najbardziej warte. Zbieramy owoce 1 - 2 dni przed wysyłką, są świeże, aromatyczne i soczyste. Jeśli dostaniesz owoce żółto -zielone, czyli nie do końca dojrzałe; daj im kilka dni na słońcu, na parapecie, na tarasie, aby dojrzały do końca.
Głównymi zwiazkami fenolowymi w owocach pigwowca są proantocyjanidy, wykazujące potencjalne właściwości przeciwnowotworowe. Owoce pigwowca zawierają większą niż w innych owocach ilość błonnika pokarmowego oraz składniki mineralne : molibden, miedź, żelazo, magnez, fosfor, cynk a przede wszystkim olbrzymią ilość wit. C.