Nasza plantacja pigwowca
Uprawiamy rodzinnie pigwowca japońskiego na pow. 3 ha. Nie mamy jeszcze certyfikatu produkcji ekologicznej, ale uprawę prowadzimy zgodnie z jej zasadami, bez udziału pestycydów, herbicydów, nawozów sztucznych. Po prostu pigwowiec jest na tyle "prymitywną" rośliną, że nie imają się go żadne szkodniki i choroby, zatem nie potrzebna tak naprawdę jest żadna ochrona. Procedurę zgłoszenia plantacji do certyfikacji " EKO" zamierzamy zacząć wiosną 2022 roku. Proces certyfikacji trwa około 3 lat, zatem mamy nadzieję, że w 2025 roku będziemy gospodarstwem ekologicznym.
Większość prac przy plantacji to "ręczna, ciężka i żmudna robota". Cięcie, ręczne odchwaszczanie, koszenie międzyrzędzi, palikowanie, wreszcie zbiór owoców - to wszystko praca rąk. O czystości ekologicznej naszej plantacji świadczy fakt, że na stałe mamy u nas około 20 rodzin pszczelich, które przez cały rok pracują z nami w pocie czoła.
Na każdym wolnym skrawku mamy posiane łąki kwiatowe - prawdziwy raj dla pszczół, trzmieli i innych dzikich owadów ( pszczoły murarki), które odwdzięczają nam się zapylając nasze pigwowce.
Jeśli chodzi o przetwórstwo owoców pigwowca to naszą działalność prowadzimy w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego ( RHD ), co zobowiązuje nas do przestrzegania jego zasad. Nie możemy zatrudniać pracowników, zatem wszystkie przetwory wykonujemy rodzinnie bazując na domowych recepturach i wykorzystując owoce, które w 100% pochodzą z naszej plantacji. W ciągu kliku lat chcemy produkować w ten sposób nawet kilkanaście wyrobów z pigwowca.
Zapraszamy do częstych odwiedzin naszej strony.