601 220 638
0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
Dostawa powyżej 300 zł
GRATIS
0
Start BlogJak uprawiać pigwowca japońskiego w przydomowym ogrodzie?
Blog

Jak uprawiać pigwowca japońskiego w przydomowym ogrodzie?

Pigwowiec nie jest wymagającą rośliną. Nie potrzebuje szczególnych warunków uprawy. Można powiedzieć, że jest pod względem wymagań raczej prymitywną rośliną. Zatem nawet nie wprawionemu działkowcowi wybaczy wszelkie błędy agrotechniczne.
Jak uprawiać pigwowca japońskiego w przydomowym ogrodzie?

Pigwowiec lubi lekkie gleby ponieważ jego rozbudowany system korzeniowy doskonale sobie na nich poradzi. Nie przepada za zwięzłymi, ciężkimi stanowiskami. Sadząc go w małym, przydomowym ogrodzie warto pamiętać, aby posadzić kilka krzewów, najlepiej różnych odmian - będą lepiej się zapylać, a co za tym idzie - lepiej owocować. Najlepszy czas sadzenia to oczywiście późna jesień, czyli koniec października lub listopad zanim gleba zamarznie. Na wiosnę, w okolicach marca warto go przyciąć tak, aby zostawić 15 -20 cm pędy. Mocno się wtedy rozkrzewi, chociaż po mocnym cięciu opóźnimy owocowanie o rok. Na dłuższą metę opłaca to się jednak. W przydomowym ogródku wystarczy dbać o krzewy pigwowca tak jak o inne rośliny - nawożąc obornikiem, podlewająć w trakcie suszy. Pigwowca nie atakują szkodniki ani choroby, dlatego nie potrzebuje żadnej ochrony. To w pełni ekologiczna roślina, ponieważ nie wymaga żadnych oprysków chemicznych. Można zapobiegawczo opryskać go w okresie bezlistnym ( listopad - marzec ) Miedzianem, chroniąc go przed zarazą ogniową i parchem - Miedzian ( czysta miedź) jest preparatem dopuszczonym w rolnictwie ekologicznym. Pigwowiec potrzebuje cięcia dopiero po kilku latach od posadzenia. Jest to tzw. cięcie sanitarne. Wycina się stare pędy, pędy, które się krzyżują, pędy złamane, pokaleczone, uszkodzone. Uprawa pigwowca w przydomowym ogrodzie jest bardzo prosta i nie wymaga szczególnej wiedzy oraz wysiłku. Pigwowiec w przydomowym ogrodzie jest jego piękną ozdobą z powodu przepięknych kwiatów, którymi krzewy pigwowca są obsypane wczesną wiosną. Jesienią rodzi wspaniałe owoce - źródło witaminy C oraz antyoksydantów, polifenoli, błonnika, cennych pierwiastków. Do tego ten niezwykły aromat !!!

Wstecz