Jakie właściwości ma pigwowiec japoński?
Nie każdy wie, że pigwowiec japoński zawiera olbrzymią ilość cennych, prozdrowotnych składników.
Owoce pigwowca pod względem zawartości składników mineralnych przewyższają owoce pestkowe i ziarnkowe. Zawierają ponadprzeciętne ilości kwasów organicznych, błonnika pokarmowego, witamin ( szczególnie witaminę C), polifenoli i soli mineralnych. Podstawowymi antyoksydantami w owocach pigwowca japońskiego są polifenole i kwas askorbinowy, czyli witamina C.
Dzięki tym substancjom, pigwowiec japoński od bardzo dawna stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu takich schorzeń jak reumatyzm, astma, przeziębienie. W literaturze naukowej można znaleźć wyniki badań, które wykazały właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Natomiast flawonole uzyskiwane z pigwowca hamują rozwój niektórych nowotworów.