601 220 638
0
Rozworzyn 22, 95-060 Brzeziny
0
Start BlogJakie właściwości ma pigwowiec japoński?
Blog

Jakie właściwości ma pigwowiec japoński?

Nie każdy wie, że pigwowiec japoński zawiera olbrzymią ilość cennych, prozdrowotnych składników.
Jakie właściwości ma pigwowiec japoński?

Owoce pigwowca pod względem zawartości składników mineralnych przewyższają owoce pestkowe i ziarnkowe. Zawierają ponadprzeciętne ilości kwasów organicznych, błonnika pokarmowego, witamin ( szczególnie witaminę C), polifenoli i soli mineralnych. Podstawowymi antyoksydantami w owocach pigwowca japońskiego są polifenole i kwas askorbinowy, czyli witamina C.  

Dzięki tym substancjom, pigwowiec japoński od bardzo dawna stosowany jest w tradycyjnej medycynie chińskiej w leczeniu takich schorzeń jak reumatyzm, astma, przeziębienie. W literaturze naukowej można znaleźć wyniki badań, które wykazały właściwości bakteriobójcze, przeciwzapalne, przeciwutleniające. Natomiast flawonole uzyskiwane z pigwowca hamują rozwój niektórych nowotworów.

Wstecz