W jakich krajach uprawia się pigwowca?
W obecnych czasach pigwowiec uprawia się na plantacjach komercyjnych przede wszystkim w Szwecji, na Litwie i na Łotwie. Badania naukowe nad rodzajem Chaenomeles oprócz wymienionych wyżej krajów, prowadzone były także w Mołdawii, na Ukrainie i w Finlandii oraz w Polsce. U nas jest kilka profesjonalnych plantacji w rejonie Lublina. W Polsce, olbrzymie zasługi dla tego cudownego owocu ma Pani prof. Lesińska, która opublikowała szereg prac na temat właściwości pigwowca.
Doc. dr hab. Elżbieta Lesińska (1941-2013)
Naukowcem, który najwcześniej w Polsce zajął się badaniem owoców pigwowca była doc.dr hab. Elżbieta Lesińska. Jako autorka lub współautorka opublikowała 17 prac dotyczących właściwości fizyko-chemicznych i przetwórstwa owoców do celów spozywczych.
Jej działalność badawczo-naukowa trwała od 1968 do 1995 roku.