Przetwory z pigwowca

Dlaczego warto jeść przetwory z pigwowca?

Ponieważ owoce pigwowca charakteryzują się wyjątkowo wysoką zawartością witaminy C, czyli kwasu askorbinowego oraz związków fenolowych. Dzięki tym substancjom ma wysoką aktywność antyoksydacyjną. Zawartość witaminy C wynosi od 55 do 100mg/100g owoców. W soku z pigwowca zawartość witaminy C wynosi ok. 60mg na 100ml soku. W owocach pigwowca japońskiego jest 20 różnych związków fenolowych. Również wysoka jest zawartość składników mineralnych : żelaza i molibdenu, magnezu, sodu, miedzi, cynku i fosforu. Jest to wyjątkowo zdrowy owoc, zatem wszelkie przetwory z pigwowca to doskonała prozdrowotna żywność. Nie ma nic smaczniejszego niż  kandyzowane owoce pigwowca czy dżem z pigwowca, a z przeziębieniem nic nie walczy skuteczniej niż syrop z pigwowca.

Zapraszamy po proste przepisy na przetwory z pigowca!

Przepisy kulinarne