Przepisy na inne pyszne nalewki

Nalewka z rokitnika

Nalewka z rokitnika

To bardzo mało popularna u nas nalewka, natomiast roślina z której ją otrzymujemy jest bardzo powszechna.

Składniki:
  • owoce rokitnika
  • cukier
  • alkohol 70%

Rokitnik rośnie na Wybrzeżu w stanie naturalnym, a w dużych ilościach jest obsadzany wzdłuż naszych autostrad i dróg szybkiego ruchu.

 

Nalewka z rokitnika - przepis

Nalewkę z rokitnika robimy według schematu, który obowiązuje przy produkcji większości nalewek z owoców.

Czekamy na pierwsze przymrozki lub po zerwaniu rokitnika z krzewów (drzew) umieszczamy go na kilka dni w zamrażarce.

Bierzemy 1kg owoców i zalewamy je 1,5 litra 70% alkoholu. Odstawiamy w ciemne i ciepłe miejsce na 6-8 tygodni. Po tym czasie zlewamy nalew, a owoce zasypujemy ok.0,5 - 0,8 kg cukru. Musimy codziennie potrząsać naczyniem aby cukier zupełnie sie rozpuścił. Zlewamy wytworzony syrop i łączymy z nalewem alkoholowym. Teraz przelewamy nalewkę do butelek i pozwalamy dojrzewać jak najdłużej. Pamiętajcie - nalewka tym lepsza im dłużej dojrzewa.

ROKITNIK ZWYCZAJNY ( Hippophae rhamnoides L.) - ze względu na swoje wyjątkowe właściwości zdrowotne i odżywcze znalazł zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. "Złoto Syberii" - bo tak jest nazywany - zawiera ponad 190 bioaktywnych substancji, które pozytywnie wpływaja na zdrowie. Wśród nich znajdują się antyoksydanty, flawonoidy, aminokwasy, a także nienasycone kwasy tłuszczowe, mikroelementy (m.in. potas, żelazo, fosfor, mangan, bor, wapń i krzem) oraz witaminy ( A, C, D, E, K, P, oraz te z grupyB) i prowitaminy.Owoce rokitnika zajmują drugą pozycję na liscie owoców, które posiadają najwięcej witaminy C. Pod względem jej zawartości rokitnik ustępuje tylko owocom dzikiej róży.

Rokitnik jest zalecany we wszystkich dolegliwościach spowodowanych niedoborem witaminy C, takich jak, m.in. brak apetytu, skłonność do występowania siniaków, rozpulchnione i bolące dziąsła, trudności w gojeniu się ran, bóle mięśni i stawów. Rokitnik można również stosować profilaktycznie w okresie jesienno-zimowych zachorowań, by wzmocnić odporność.

Właściwości rokitnika

Należy zwrócić uwagę, że witamina C zawarta w owocach rokitnika jest bardzo trwała, gdyż prawie nie rozkłada się w procesie przetwarzania i przechowywania. Jest to spowodowane brakiem enzymu rozkładającego kwas askorbinowy w rokitniku. Zawarte w dużych ilościach w owocach rokitnika witaminy C i E oraz sterole roślinne obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, który doprowadza do zmian miażdżycowych, a dalej do schorzeń, takich jak, m.in. choroba wieńcowa ( niedokrwienna serca), udar mózgu i zawał serca. Ponadto udowodniono, że sam kwas askorbinowy obniż ciśnienie krwi. Takie same właściwości wykazuje potas, którego również nie brakuje  w tych jesiennych owocach. W związku z tym rokitnik jest polecany osobom zmagajacym sie z nadciśnieniem tętniczym, a także w profilaktyce tej choroby. Substancje aktywne zawarte w rokitniku łagodza dolegliwości reumatyczne, takie jak ból, sztywnienie i ograniczenie ruchomości stawów.

 

Na naszej stronie znajduje siętakże instrukcja jak powstaje nalewka z pigwowca, nalewka z tarniny i wiele więce przepisów. Zapraszamy!

Autor:
Wstecz