Nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca z dziką różą

Nalewka z pigwowca z dziką różą

Modyfikacja nalewki z pigwowca z dodatkiem owoców dzikiej róży.

Składniki:
  • owoce pigwowca
  • owoce dzikiej róży
  • cukier
  • alkohol 60-70%

To następna modyfikacja prostej nalewki z pigwowca, polegająca na dodaniu do owoców pigwowca - owoców dzikiej róży. Literatura nakazuje przemrożenie owoców dzikiej róży przed ich wykorzystaniem. Ja pakuję je na 3 dni do zamrażarki.

Cały proces produkcji nalewki jest identyczny jak w przypadku bazowego przepisu na "najprostszą nalewkę z pigwowca".

Dodatek owoców dzikiej róży do owoców pigwowca zmienia aromat i smak nalewki oraz potęguje nasycenie witaminą C. Dzika róża jest rekordzistką w jej zawartości w owocach.

Jaką ilość owoców dzikiej róży użyć? Musicie eksperymentować. To kwestia Waszego smaku.
Ja dodaję  0.5 kg dzikiej róży na 3kg pigwowca. Owoce dzikiej rózy nie posiadają zdecydowanego smaku i aromatu, więc raczej nie zdominują smaku i aromatu nalewki. Ale tak jak we wszystkom - należy się umiar i złoty środek, którego musicie poszukiwać na własną rękę. 50lat poszukiwań i dojdziecie do perfekcji ;-).

Życzę udanych eksperymentów.

Autor:
Wstecz

Smak i kolor nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca na początku ma cytrynowo-słomkowy kolor oraz kwaskowy, świeży smak. Z czasem dojrzewa. Kolor nalewki przechodzi w bursztynowo-herbaciany, smak łagodnieje, szlachetnieje, dojrzewa. Kilkuletnia nalewka z pigwowca ma kolor herbaciany i niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Zaliczana jest do najlepszych nalewek w Polsce. Warto zapoznac się także z przepisem na syrop z pigwowca i przetwory z pigwowca.