Nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca z delikatną nutą pomarańczy

Nalewka z pigwowca z delikatną nutą pomarańczy

Najprostsza nalewka z pigwowca wzbogacona "delikatną nutą pomarańczy".

Składniki:
  • owoce pigwowca
  • skórka pomarańczy
  • cukier
  • alkohol 60-70%

Ta nalewka to oczywiście tylko modyfikacja najprostszej nalewki z pigwowca. Cały proces produkcji jest taki sam, a aby uzyskać "delikatną nutę pomarańczy" musimy na etapie pierwszym, czyli na etapie zalewania owoców pigwowca alkoholem - dodać startą skórkę z pomarańczy. Kwestia gustu i smaku, ale ja dodaję bardzo cienko obraną, wcześniej sparzoną wrzątkiem skórkę z 3 pomaranczy do 1 kg owoców pigwowca.

Chodzi o to, aby smak pomaranczowej skórki nie zdominował smaku i aromatu pigwowca, a jedynie delikatnie go podkreślił nadając tropikalnego sznytu ;-).

Dalej proces przebiega tak jak w przypadku najprostszej nalewki z pigwowca.

Autor:
Wstecz

Smak i kolor nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca na początku ma cytrynowo-słomkowy kolor oraz kwaskowy, świeży smak. Z czasem dojrzewa. Kolor nalewki przechodzi w bursztynowo-herbaciany, smak łagodnieje, szlachetnieje, dojrzewa. Kilkuletnia nalewka z pigwowca ma kolor herbaciany i niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Zaliczana jest do najlepszych nalewek w Polsce. Warto zapoznac się także z przepisem na syrop z pigwowca i przetwory z pigwowca.