Nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca to "pigwowcówka". Nalewka z pigwy to "pigwówka". Oczywiście nalewki z pigwowca japońskiego są zdecydowanie bardziej aromatyczne, bardziej szlachetne w smaku od nalewek z pigwy. Pamiętajmy, żeby do wykonania nalewek używać dojrzałych, zdrowych, wybarwionych owoców. Nie potrzeba "sparzać" ich wrzątkiem jak owoce cytryny, ponieważ nie zawierają na skórce żadnych szkodliwych substancji. Pigwowce są odporne na choroby i szkodniki, zatem nie potrzebują oprysków chemicznych. Są z natury "eko".

Przepisy kulinarne

Smak i kolor nalewki z pigwowca

Nalewka z pigwowca na początku ma cytrynowo-słomkowy kolor oraz kwaskowy, świeży smak. Z czasem dojrzewa. Kolor nalewki przechodzi w bursztynowo-herbaciany, smak łagodnieje, szlachetnieje, dojrzewa. Kilkuletnia nalewka z pigwowca ma kolor herbaciany i niepowtarzalny, charakterystyczny smak. Zaliczana jest do najlepszych nalewek w Polsce. Warto zapoznac się także z przepisem na syrop z pigwowca i przetwory z pigwowca.